Farsangi ötlettár – A jelmezekről általában

Sorozatunk első részében sorra vettük a farsangi jelmezek beszerzésének kevésbé kreatív megoldásait. Hamarosan szó lesz természetesen a kreatív lehetőségekről is, de előtte nézzünk meg néhány alapvető szempontot, amit érdemes figyelembe venned mind a vásárlás, mind a saját kezű készítés esetében is.

ALAPANYAG

Tudnod kell, hogy a farsangi jelmezeket általában a lehető legolcsóbb, és többnyire műszálas anyagokból készítik a gyártók. Ez érthető is, hiszen egy évben egyszer van szükség ezekre a termékekre és a cégek minél alacsonyabb költséggel minél nagyobb bevételt szeretnének realizálni. Tehát a boltokban ilyenkor tömegméretekben megjelenő  jelmezektől ne várj nemes anyagokat és nagyon igényes kialakítást!

A kisebb gyártók, készítők, kölcsönzők általában jobb minőségre törekednek.

Ha magad készíted a jelmezt, a lehetőségeidnek és tetszésednek megfelelően választhatsz alapanyagot.

A FŐ SZEMPONT

Ami azonban mindegyik esetben fontos, hogy a jelmez kényelmes legyen. Gondolj bele, hogy bár csupán egyszer viseli majd a gyerkőc, de nem mindegy, hogy jól is érzi-e magát benne azon a számára fontos napon.

  • Ne legyen a jelmez szűk, szoros, szúrós, irritáló anyagú. Ne kelljen a napot szorongva, vakarózva, feszelegve töltenie!
  • Ugyanakkor ne legyen túl bő, ormótlan vagy nehéz sem, mert akkor bukdácsol, húzogatja, folytonos igazgatással telik a jelmezben töltött idő.
  • Az óvodák, iskolák általában jól fűtöttek, ezért ne válassz vagy varrj olyat ami túl zárt és nagyon meleg az anyaga! Ilyenek például a műszőrmék, vastag kezeslábas fazonú jelmezek. Bármilyen jól néznek is ki a fotókon, több órán keresztül bennük izzadni nem épp kellemes élmény.

EGYSZER VAGY TÖBBSZÖR?

A jelmezt alapvetően egyszer veszi fel a gyerek. Nagy eséllyel jövőre vagy kinövi, vagy más lesz az aktuális kedvenc,  de szinte biztosan újat kell majd beszerezni. Az ovi 2-3 éve és az iskolai évek alatt jó pár jelmez összegyűlhet. Mit tehetsz a megvásárolt vagy elkészített jelmezekkel?

  • Tedd el! Ha jövőre nem is, de később a kisebb testvéreknek még jó lehet.
  • Lehet gyűjtögetni a jelmezeket egy ládában, dobozban ahonnan bármikor elővehetik, ha otthon is kedvük támad jelmezbe bújni.
  • Összefoghatsz más szülőkkel és cserélgethettek egymás között.
  • Ha már végképp kinövik a gyerekek, a jelmezeket el lehet ajándékozni  ismerősöknek.
  • Egy kis haszonra is szert tehetsz, ha a még jó állapotú jelmezeket eladod valamelyik aukciós oldalon.

Van még egy-két lehetőség, de ezeket majd a következő részben veszem sorra, amikor a saját készítésű jelmezekről lesz szó. Ha érdekel kattints IDE és olvasd el!

Share
Kategória: Farsang Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Új hozzászólások

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 4 vendég.