Farsangi ötlettár – A jelmezekről általában

Sorozatunk első részében sorra vettük a farsangi jelmezek beszerzésének kevésbé kreatív megoldásait. Hamarosan szó lesz természetesen a kreatív lehetőségekről is, de előtte nézzünk meg néhány alapvető szempontot, amit érdemes figyelembe venned mind a vásárlás, mind a saját kezű készítés esetében is.

ALAPANYAG

Tudnod kell, hogy a farsangi jelmezeket általában a lehető legolcsóbb, és többnyire műszálas anyagokból készítik a gyártók. Ez érthető is, hiszen egy évben egyszer van szükség ezekre a termékekre és a cégek minél alacsonyabb költséggel minél nagyobb bevételt szeretnének realizálni. Tehát a boltokban ilyenkor tömegméretekben megjelenő  jelmezektől ne várj nemes anyagokat és nagyon igényes kialakítást!

A kisebb gyártók, készítők, kölcsönzők általában jobb minőségre törekednek.

Ha magad készíted a jelmezt, a lehetőségeidnek és tetszésednek megfelelően választhatsz alapanyagot.

A FŐ SZEMPONT

Ami azonban mindegyik esetben fontos, hogy a jelmez kényelmes legyen. Gondolj bele, hogy bár csupán egyszer viseli majd a gyerkőc, de nem mindegy, hogy jól is érzi-e magát benne azon a számára fontos napon.

  • Ne legyen a jelmez szűk, szoros, szúrós, irritáló anyagú. Ne kelljen a napot szorongva, vakarózva, feszelegve töltenie!
  • Ugyanakkor ne legyen túl bő, ormótlan vagy nehéz sem, mert akkor bukdácsol, húzogatja, folytonos igazgatással telik a jelmezben töltött idő.
  • Az óvodák, iskolák általában jól fűtöttek, ezért ne válassz vagy varrj olyat ami túl zárt és nagyon meleg az anyaga! Ilyenek például a műszőrmék, vastag kezeslábas fazonú jelmezek. Bármilyen jól néznek is ki a fotókon, több órán keresztül bennük izzadni nem épp kellemes élmény.

EGYSZER VAGY TÖBBSZÖR?

A jelmezt alapvetően egyszer veszi fel a gyerek. Nagy eséllyel jövőre vagy kinövi, vagy más lesz az aktuális kedvenc,  de szinte biztosan újat kell majd beszerezni. Az ovi 2-3 éve és az iskolai évek alatt jó pár jelmez összegyűlhet. Mit tehetsz a megvásárolt vagy elkészített jelmezekkel?

  • Tedd el! Ha jövőre nem is, de később a kisebb testvéreknek még jó lehet.
  • Lehet gyűjtögetni a jelmezeket egy ládában, dobozban ahonnan bármikor elővehetik, ha otthon is kedvük támad jelmezbe bújni.
  • Összefoghatsz más szülőkkel és cserélgethettek egymás között.
  • Ha már végképp kinövik a gyerekek, a jelmezeket el lehet ajándékozni  ismerősöknek.
  • Egy kis haszonra is szert tehetsz, ha a még jó állapotú jelmezeket eladod valamelyik aukciós oldalon.

Van még egy-két lehetőség, de ezeket majd a következő részben veszem sorra, amikor a saját készítésű jelmezekről lesz szó. Ha érdekel kattints IDE és olvasd el!

Share
Kategória: Farsang Címke: ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

  • 0 regisztrált felhasználó.
  • 5 vendég.