Amit a kötött anyagokról tudni kell – AZ ALAPOK

Az utóbbi években egyre népszerűbbek a kötött anyagok, pólóanyagok, jerseyk, passzék. Pár évvel ezelőtt még alig-alig akadt aki hozzá mert nyúlni ezekhez a rugalmas anyagokhoz lévén, hogy a vásznakkal, szövetekkel szemben a varrása okozhat némi nehézséget. Talán egy hangyányit Textilország blogja is hozzátett ezeknek az anyagoknak egyre növekvő sikeréhez, hiszen a közel hat év alatt már számos bejegyzés született arról, hogy egyáltalán nem lehetetlen ezekből az anyagokból otthon, akár háztartási varrógéppel szép és hasznos holmikat varrni.

Íme egy kis visszatekintés ITT

Több hazai webáruházban, vagy akár külföldi rendelés útján is hozzá lehet már jutni jó minőségű, egyszínű vagy akár mintás kötött anyagokhoz.  Ez a tendencia úgy gondolom egyre csak nőni fog. Örvendetes ez a népszerűség, azonban úgy látom sokan nincsenek tisztában a kötött anyagok megnevezéseivel, felhasználási területeivel. Mi az, hogy pamut, futter, pólóanyag, jersey, sztreccs, bolyhos, hurkos, egyoldalas, bordás, piké, stb…?
Megdöbbentően nagy a homály a fejekben a kötött anyagok beazonosításával kapcsolatosan. Lépten-nyomon belefutok abba, hogy sokszor méteráruval foglalkozó, mondhatni szakmabeli embereknek is gondot okoznak az alapvető kifejezések. Ha ez igy van, márpedig szerintem elég gyakori, honnan informálódjon a vásárló?

Ebben a bejegyzésben szeretnék némi támpontot adni az eligazodáshoz.

DSCF0760 DSCF5387 DSCF53731

ALAPOK

Most egy kicsit szárazabb rész következik, hogy az alapokat tisztába tegyük, de ígérem nem nyújtom hosszúra.

A SZÖVÖTT anyagok két fonalrendszer (lánc-, és vetülékfonalak) merőleges kereszteződésével jönnek létre. Ezzel szemben a KÖTÖTT anyag egymásba kapcsolódó, egy vagy több fonalból  képzett szemek összefüggő rendszere. A köztudatban jersey, dzsörzé anyagnak is nevezzük de sokféle kötött anyag létezik. Elsőre talán a pólóanyagok, jutnak eszünkbe de kötött anyag például a plüss, a frottír, a futter és a műszőrme is. Felhasználási területük sokrétű, a fehérneműtől, a pólókon, felsőkön át a szabadidőruhákig rengeteg célra használjuk. Leegyszerűsítve az alábbi képen jól látható a szövéssel és a kötéssel készült anyagok közötti különbség.

Fabric-Structures

Sokan tudnak kötni és ezért ismerős lehet, hogy a kötött anyag szemekből épül fel. A szemek azok a kis hurkok amik egymásba kapcsolódnak. A szem részei:

 • Szemfej – a szem felső íves része
 • Szemszár – a szem két oldali egyenes szakaszai
 • Szemláb –  a két alsó íves szakasz

A szemek vízszintesen szemsorokat, függőlegesen szempálcákat vagy szemoszlopokat alkotnak.

A KÖTÖTT ANYAGOK, KELMÉK KÉT CSOPORTJA

 • Egyfonalas vagy vetülékrendszerű
 • Többfonalas láncrendszerű kelmék

kotes

EGYFONALAS, VETÜLÉKRENDSZERŰ KÖTÖTT ANYAGOK

 • legalább egy fonal szükséges a szemképzéshez
 • a szemek keresztirányban képződnek
 • bomlékony, szemfelfutásra hajlamos
 • kötéssel vagy hurkolással készül

TÖBBFONALAS, LÁNCRENDSZERŰ KÖTÖTT ANYAGOK

 • több fonal szükséges a szemképzéshez
 • a szemek hosszanti, vagyis szempálca irányban futnak, cikkcakk vonalban
 • az anyag nem bomlékony, szembiztos
 • hurkolással készül

Eddig a száraz tankönyvízű alapok. Ha mélyebben is szeretnéd tanulmányozni a kötött anyagok gyártási folyamatát akkor, érdemes beszerezni néhány tankönyveket.  Én a Magyar Divat Intézet Textil-, és ruhaipari anyag és áruismeret című könyvét használtam forrásként.

A LEGGYAKORIBB SZARVASHIBÁK

 • Előfordul, hogy ezeket a kötött anyagokat PAMUT néven emlegetik, és ezzel nem a pamutra mint alapanyagra gondolnak, hanem magára a kötött anyagra. Ez borzasztóan zavaró és megtévesztő, ugyanis a kötött kelmék alapanyaga sokféle lehet. Természetesen készülhet pamutból, gyapjúból, viszkózból és más szintetikus szálakból, illetve ezek keverékéből. Szögezzük le a pamut alapanyag és nem anyagfajta!
 • Egy másik gyakori hiba a rugalmas, elasztikus, sztreccs kifejezések nem megfelelő használata. A kötött anyagoknak jellemzője, hogy többé kevésbé nyújthatók, rugalmasak, ennek mértéke kötésmódtól és anyagösszetételtől függően változik. Ezekről konkrétan is lesz majd szó az egyes anyagfajtáknál. A sztreccs és elasztikus anyagokban mindig van rugalmas szál, általában lycra vagy elasztán. Minél több annál rugalmasabb az anyag, vagyis erőteljesen nyújtható és eredeti méretét könnyen vissza is nyeri. Egy 100% pamut kötött anyag lehet némiképp rugalmas, de sztreccsnek vagy elasztikusnak semmiképp sem nevezhető.
 • A legtöbb gond az anyagfajták ismeretének a hiányából adódik. Mik a pontos elnevezések? Melyik milyen tulajdonsággal rendelkezik? Mire használható? Hogyan célszerű varrni? Ezzel részletesen is foglalkozunk részletesen is a következő részben.

Ha velem tartasz megtudod majd különböztetni az egyfalas, kétfalas, bordás, interlock, futter, piké és hasonló kötött anyagokat. Sok fotóval jövök majd, talán még egy videó is összejön.

Share
Kategória: Alapanyagok Címke: , , , , ,
6 comments on “Amit a kötött anyagokról tudni kell – AZ ALAPOK
 1. Adel szerint:

  Szia! Nagyon örülök, hogy megint írsz a ezekről az anyagokról, mert nekem nagyon sokat segít. Én is a blog hatására fogtam bele a jersey anyagok varrásába, a gyerekeknek varrtam már trikót, nadrágot. Sokszor régi ruhákat újrahasznosítva, néha új anyagokat vásárolva. De nem mindig sikerült jó anyagot választanom az adott célra, néha nem volt elég rugalmas, vagy elég puha. Remélem ezeket a bejegyzéseket olvasva már ügyesebben tudok választani:).
  Írnál majd a búvár/scuba jersey-ről? Láttam megjelenni ezeket a textil boltban, de nem tudom mire lehet használni, és hogyan lehet varrni.
  Előre is köszönöm:)

 2. Csilla szerint:

  Köszönöm, hogy némiképp eloszlattad írásoddal a fejemben lévő homályt! Maradt még… :)A napokban vásároltam pólóanyagot (ezt kértem!!!) azon célból, hogy 3 hónapos babának body-t varrjak. Nem varrtam, mert nem mertem. Már az üzletben is gyanús volt, de otthon már végképp, hogy nem pólóanyag, (95% pamut 5%elasztán összetételűt szerettem volna)amit eladtak nekem. Alig tudtam szétszedni az összehajtogatott anyagot, mert sztatikusan fel volt töltődve. Ilyet csinál egy 95%-os pamuttartalmú anyag? Ugye nem?! Kérlek segíts az alábbi döntésben! Az Eurotextil kínálatában találtam ezt: “100%pamut, Mintás babapamut jersey. 40 fokon mosható,avatandó!” – ebben nincs elasztán, alkalmas ez az anyag body, rugdalózó varrására??? Ha nem, milyen anyagot keressek? Előre is köszönöm a válaszod!

 3. e-dit szerint:

  Kedves Adél! A scuba jersey amennyire tudom kétoldalas, rugalmas poliészter anyag, amihez lycrat adnak a rugalmasság miatt. Sima, egyenletes felületű a neoprén anyaghoz hasonló. Igazából még nem varrtam ilyen anyagot így nincs tapasztalatom, de majd beszámolok ha kipróbáltam.

 4. e-dit szerint:

  Kedves Csilla! Köszönöm a kérdést. Írok egy külön bejegyzést erről, amiben bővebben tudok válaszolni. Hátha másnak is hasznos lesz.

 5. Bendes Kriszti szerint:

  Sziasztok hol lehet szabadidő anyagot olcson venni! vagy rendelni?

 6. e-dit szerint:

  Sok webáruház van ahonnan rendelhetsz. Az árak eléggé változóak. Nézz szét nálunk is, van néhány fajta és hamarosan lesznek még más színek is. http://textilorszag.hu/webshop/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*


*

Katalógus

Finomságok tűvel és cérnával

Facebook

Bejelentkezés

Ingyenes szabásminták

Az oldalon található szabásmintákat és varrásleírásokat ingyenesen letöltheted, saját célra használhatod. Üzleti célra NE használd!

Címkék

Archív témák

Online látogatók

 • 0 regisztrált felhasználó.
 • 5 vendég.